Чіпи замість SIM-карт



Найближчим часом з нових смартфонах, планшетах, розумних годинниках та інших гаджетах може зникнути слот для SIM-карт. Його змінить вбудований чіп.

Всі зміни, що торкнулися мобільного телефону, до сих пір не зачіпали SIM-карту (модуль ідентифікації абонента). Перша SIM-карта була виготовлена ​​на початку 1990-х років після появи стандарту стільникового зв'язку GSM. І хоча з плином часу вона поступово зменшувалася в розмірах, її функціональність і стандарти кодування збереглися незмінними.

Сьогодні для підключення до мережі мобільного оператора кожному абоненту 'як і раніше необхідна SIM-карта. Без неї можна здійснювати тільки екстрені виклики, а при зміні оператора абонент отримує нову «сімку». Крім того, існують телефони з підтримкою двох SIM-карт. Оператори також пропонують MultiSIM-карти, які містять дані декількох SIM-карт в рамках одного договору з клієнтом, це дозволяє крім телефону підключити до Інтернету ще й планшет і, наприклад, смарт-годинник.


Вбудовані eSIM-чіпи у всіх мобільних пристроях


Поява MultiSIM-карт і телефонів з підтримкою двох SIM-карт доводить, що традиційна SIM-карта не відповідає сучасному рівню технічного прогресу, де всі гаджети дозволяють отримати доступ до мережі. Слот SIM-карти тепер тільки займає зайве місце.

Над цією проблемою вже працюють компанії, що виробляють обладнання для так званого «Інтернету речей». До них відносяться постачальники комплектуючих виробів для автомобільної промисловості (наприклад, Infineon), які виготовляють спеціальні чіпи. Ці чіпи не тільки забезпечують зв'язок між окремими компонентами автомобіля, але як і «сімка» служать для підтримання зв'язку з зовнішнім світом.

В автомобілі використовуються не крихкі SIM-карти, а спеціальні надійно спаяні чіпи. Такі вбудовані SIM-чіпи (скорочена назва - eSIM-чіпи) виготовляються в установленому форматі SON-8. Всі основні гравці ринку мобільної індустрії - від операторів зв'язку до виробників пристроїв (Samsung і Apple) - хотіли б запозичити ідею eSIM з автомобільного сегмента ринку і зробити її частиною повсякденного життя своїх абонентів. Центральне відділення Міжнародної Асоціації операторів GSM (GSMA) розробляє стандарт для вбудованих SIM-чіпів, остаточна версія якого повинна вийти в 2016 році.



У майбутньому всі мобільні пристрої будуть підключатися до мобільної мережі за допомогою вбудованих чіпів, а слот для SIM-карти зовсім зникне з нових телефонів і планшетів. На eSIM-чіпі можуть також зберігатися налаштування для декількох операторів. Таким чином, практично відпадає необхідність існування телефонів з підтримкою двох SIM-карт. Для клієнтів впровадження eSIM-чіпа означає зменшення витрат на мобільний зв'язок та отримання можливості швидко і легко перемикатися між мережами різних операторів.


Дані операторів мобільного зв'язку завантажуються з мережі


В першу чергу повинна бути спроектована і побудована нова інфраструктура для забезпечення передачі даних на еSIM. Її створення починається виробництва еSIM-чіпа, на який попередньо завантажуються два файли.

У першому збережена інформація про сервер виявлення, з яким чіп встановлює своє перше з'єднання. У другому зберігаються сертифікати, за допомогою яких eSIM-чіп перевіряє, чи дійсно дані були отримані з сервера виявлення. Ці сертифікати дозволяють чіпу авторизуватися
на сервері. Купуючи смартфон, оснащений eSIM, абонент укладає договір про надання послуг зв'язку та отримує від мобільного оператора код, який потім вводить в свій смартфон. Після цього вбудований eSIM-чіп встановлює контакт з сервером виявлення і відправляє на нею код, отриманий абонентом при підписанні договору з оператором послуг зв'язку.


Сервер виявлення змінює збережені на eSIM-чіпах дані


Оператор, в свою чергу, після підписання договору з клієнтом створює власний профіль для eSIM-чіпа, який потім відправляє в спеціальну службу (Subscription Manager Data Preparation), що прив'язує до профілю відповідний сертифікат. Коли сервер виявлення отримує від eSIM-чіпа код абонента, він зв'язується з цією службою і запитує пакет послуг мобільного зв'язку. Потім сервер переносить і зберігає профіль провайдера разом з сертифікатом на вбудований eSIM-чіп, активуючи його. Тепер власник мобільного телефону зареєстрований як клієнт в мережі постачальника послуг мобільного зв'язку. На вбудованому eSIM-чіпі може зберігатися кілька профілів мобільних операторів, але активним в даний момент може бути тільки один.

Центральним компонентом цієї розподільної системи є сервер виявлення. Тільки він має права для створення, активації і видалення профілів провайдерів з вбудованого SIM-чіпа, до якого не мають доступу ні абонент, ні оператори зв'язку. В Асоціації GSM поки не вирішили, яка організація буде обслуговувати сервер виявлення в майбутньому.

Компанії - виробники SIM-карт (такі як Gemalto) і мобільні оператори (наприклад, Т-Mobile в США) вже мають усю необхідну інфраструктуру для впровадження eSIM. Сервер виявлення буде програмувати eSIM-чіпи безпосередньо в Мережі, тобто дані, які передаються повинні бути захищені надійним шифруванням. Асоціація GSM визначила мінімальні вимоги для аутентифікації за допомогою сертифіката і для встановлення з'єднання. Ключ із запропонованими Асоціацією довжинами в даний час практично неможливо зламати. А ось чого поки не вистачає, так це смартфонів, обладнаних новою технологією. 


Немає коментарів:

Дописати коментар