Новини 3G в Україні


Технологія 3G повільно але впевнено крокує по країні найбільш активно її просуває в маси оператор МТС, запустивши надання послуг у форматі 3G у роумінгу у мережі оператора 3МОБ втім, конкуренти не стоять на місці і також здійснюють ті чи інші кроки у напрямку до світлого, технологічного і високошвидкісого майбутнього нашої країни

3G-тест


Спробувати технологію високошвидкісного доступу до мережі Інтернет на смак можна вже зараз. Для цього зовсім не обов'язково купувати SIM-карту оператора ЗG або запасатися спеціальним обладнанням для доступу до мережі операторів Інтертелеком або PEOPLEnet. Так, наприклад, life:) запустив міні-мережу у форматі 3G+, яка функціонує в тестовому режимі в центрі обслуговування абонентів у Києві, на Бессарабській площі. Оператор хвалиться, що в процесі тестування вдалося досягти швидкості 54 Мбіт/с. Це - неймовірний результат, але на практиці (після комерційного запуску послуги в цій мережі оператора) таких швидкостей добитися не вдасться - позначаться перешкоди на шляху сигналу до базової станції, зросте відстань та інші чинники, що знижують фактичну швидкість доступу.

Оператор МТС пішов далі (або глибше, під землю) і запустив мережу ЗG в тестовому режимі в харківському метро. Всі абоненти МТС, навіть ті, які не знали про тестування послуги, могли абсолютно безкоштовно скористатися мобільним Інтернетом на високій швидкості (до 32 Мбіт/с). Відзначимо, що швидкість доступу до мережі залишалася на стабільно високому рівні як під час очікування поїзда на платформі, так і в процесі руху. Втім, чудовий сервіс пропрацював лише пару днів, а зараз припинив роботу до отримання дозвільних документів на експлуатацію ЗG-частот від військових України.

Київстар не поспішає надавати 3G своїм абонентам і поки проводить закрите тестування локально створеної мережі формату ЗG в своєму офісі.

3G вже зараз


Ми вже розповідали про те, що абоненти МТС можуть отримати доступ до сервісів ЗG в роумінгу оператора 3МОБ. Спочатку скористатися роумінговою пропозицією могли абоненти тарифних планів «Смартфон» і «Планшет». Зараз послуга відкрита для абонентів ще 13 тарифних планів передплаченого сервісу, а вартість доступу становить 90 гривень на місяць. При цьому важливо знати, що при відключенні послуги раніше терміну її закінчення, гроші за період, що залишився не повертаються. Тобто, підключити сервіс «на пробу», заплатити лише за 2-3 дні, не вийде. На жаль, багато абонентів скаржаться на нестабільне ЗG-покриття, проблеми зі зв'язком у роумінгу ЗМОБ і, як наслідок, відмовляються від послуги до кращих часів (читай «до появи 3G саме від МТС»).

Послуга 3G-роумінгу у мережі ЗМоб тепер стала доступна і для контрактних абонентів. Так, абоненти тарифу «Смартфон» отримають доступ до 3G у роумінгу абсолютно безкоштовно (включено в абонплату в розмірі 100 гривень на місяць). А ось абонентам безлімітного тарифного плану Ultra доведеться додати 150 гривень на місяць до стандартного рахунку за право користуватися 3G (разом 450 гривень на місяць в рамках тарифного плану Ultra 3G).

3G в світі


Звичайно, всіх хвилює питання про те, скільки буде коштувати 3G в Україні? Відповідь може дати аналіз Інтернет-пропозицій мобільних операторів в інших країнах світу. Правда, варто враховувати, що поки українські оператори тільки готуються до початку надання послуг у форматі ЗG у світі вже давно набирає популярність технологія 4G LTE. Все прогресивне людство вже давно вибирає смартфони з підтримкою потрібних частот LTE, в той час як в Україні абоненти як і раніше не знають про те, що таке 3G (і щиро дивуються появі такого значка в рядку повідомлень).

Як би там не було, порівняємо вартість мобільного доступу до мережі Інтернет у різних країнах світу. Почнемо з сусідів: у Молдові, наприклад, абоненти платять $ 9 за 1 ГБ пакетного Інтернет-трафіку (або ж $ 21 за 5 ГБ). За ті ж 9 доларів в Білорусі можна отримати безлімітний доступ до мережі Інтернет на місяць (з обмеженням швидкості після вичерпання 250 МБ на добу).

У європейських країнах за мобільний доступ до мережі Інтернет доведеться віддати не менше 10 євро в місяць (близько $ 11). Більш-менш пристойні тарифи стартують від 15-20 євро, залежно від країни. Причому мова йде не про безлімітний підключенні, а про фіксованому обсязі трафіку (найчастіше оператори пропонують пакет розміром від 4 ГБ для активних Інтернет-користувачів). У США і зовсім за якихось 2 ГБ мобільного трафіку на місяць доведеться віддати $ 40, а в Китаї - $ 30 за той же обсяг трафіку.

Якщо згадати, що за 1 долар зараз дають приблизно 25 гривень, виходить не дуже райдужна картина. Навіть якщо вартість мобільного Інтернету складе 200-220 гривень (а це якраз і є $ 9), навряд чи знайдеться багато охочих скористатися послугою. Адже домашній безлімітний і високошвидкісний Інтернет коштує близько 100 гривень на місяць. Втім, МТС вже зараз опускає планку до рівня «нижче 100 гривень на місяць». А президент компанії Київстар Петро Чернишов заявив, що якщо впровадження ЗG в Україні дозволить підняти середній місячний рахунок абонента до $ 6, це буде відмінним результатом. Так що є всі підстави вважати, що вартість ЗG дійсно складе близько 100-150 гривень на місяць.