Wi-Fi: від торпеди до хотспота


50 років тому перша бездротова мережа була запущена на Гаваях. У 2015 році життя вже неможливо уявити без Wi-Fi-технологій.

За останні десять років бездротовий Інтернет став невід'ємною частиною нашого життя. Але мало хто знає, що ідея, яка стала передумовою для створення Wi-Fi, з'явилася ще в середині минулого століття: в 1940 році перший патент на технологію «стрибаючих частот» подала актриса Хеді Ламарр разом зі своїм другом Джорджем Антейлом. Початкова ідея полягала в тому, щоб дистанційно керувати торпедами, міняючи канал передачі даних. Це могло б гарантувати неможливість перехоплення. Через двадцять років потому на базі даної технології вдалося розробити зачаток майбутніх бездротових мереж, заснований на розширенні частотного діапазону.

Wi-Fi: от торпеды до хотспота

У 1969 році перша пакетна радіомережа AlohaNet, запущена в Гавайському університеті, поєднала Гавайські острови. Кілька років по тому ця ідея була підхоплена великою компанією Lucent Technologies, яка випустила на ринок радіомережеві карти Wave-LAN для побудови бездротових мереж. Lucent досі зберігає виключне право на чіпсети та інші компоненти, тим-самим виступаючи монополістом на ринку бездротових послуг.

У 1997 році стандарт WLAN 802.11 став першим стандартом зв'язку для бездротової комунікації на частоті 2,4 ГГц. Його максимальна пропускна здатність була 1 Мбіт/с. В даний час подібний стандарт не можна назвати придатним для використання, особливо якщо враховувати вартість бездротових модулів, яка була настільки високою, що новому віянню передбачали швидкий кінець. Однак в 1999 році фірма Apple забезпечила свій iBook підтримкою бездротового підключення за допомогою плати розширення AirPort. За нею послідували і багато інших виробників, почавши не тільки впроваджувати нову технологію в свої пристрої, але й розробляти власні плати. У результаті ціни на бездротові модулі стали падати.

У XXI столітті бездротовий доступ в Мережу почав поступово витісняти кабельний. Сьогодні базові станції у вигляді роутерів можна придбати за ціною від 400 гривень і ніяких окремих бездротових модулів не потрібно.


Перша мережа Wi-Fi на Гаваях

Перша бездротова мережа була розкинута між островами.

2014 ХОТСПОТ

Безкоштовний Інтернет лунає через базові станції в ресторанах і кафе.

2004 Prestige 2000W

Zyxel випускає перший ІР-телефон з підтримкою бездротового підключення.

1999 Apple iBook

Apple при співпраці з Lucent Technologies встановлює модуль Wi-Fi в свій iBook.

1997 WLAN 802.11

Перший стандарт бездротової передачі даних зі швидкістю 1 Мбіт/с.

1988 WaveLAN

Перший комерційний модуль для бездротової мережі.

1969 Wireless LAN

Перший бездротовий доступ до Інтернету в Гавайському університеті.


Технологія «стрибаючих частот»


Хзді Ламарр: запатентувала технологію передачі радіосигналу на змінюючій частоті.

Перша максимальна швидкість передачі даних: 1 Мбіт/с. 
Максимальна швидкість передачі даних сьогодні: 6,7 Гбіт/с.